Обща информация

Православен храм “Св. св. Кирил и Meтoдий”

Най-старата обществена сграда в град Сливница с местно и дори национално значение, с историческа стойност и безспорна архитектура е храм Св.св. Кирил и Методий. В него е съхранена историческа, национална и родова памет. Под всички икони и стенописи може да прочетем десетки имена на отдавна отишли в отвъдното сливничани, който са оставили велик пример за родолюбие и християнски ценности.

Строежът на храма е започнат през 1873 г. на мястото на стар дървен параклис. Поради ред исторически събития, като залавянето на Васил Левски, Априлското въстание и други, строежът няколко пъти е спиран. Това личи когато се вгледаме в градежа по външните стени, тъй като храма е иззидан изцяло от камък. Той е завършен и осветен на 11 май 1879 г. от Софийския митрополит Милетий. Същият е историческа личност, голям русофил, дал много на България. През 1883 г. той е заточен в Рилския манастир по настояване на министър Константин Стоилов поради разногласията между църква и държава. Генерал Соболев е заповядал връщането му в София, след което заминава в Египет и умира в Кайро. Преданието разказва че за освещаването на храма е поканен генерал Гурко, но идва тричленна делегация, изпратена от него. От този ден се пази фототабло с образите на руския император Александър Втори – Цар Освободител и целия генерален щаб, участвал във войната.

Църковният храм представлява трикорабна базилика с двускатен покрив. Доскоро се смяташе, че иконите са дело на майстор от Самоковската школа, но последните данни и проучвания от 2000 г. доказаха че са от Тетевенската школа. Стенописите са дело на талантливия зограф Илия Пефев от 1920 г.

Интересно е да се знае, че храм Св.св. Кирил и Методий е посещаван от трима короновани глави. През 1885 г. по време на Сръбско – Българската война тук идва Княз Александър Първи Батенберг. Тогава църквата е превърната в болница и Князът лично връчва на четирима ранени бойци новоучредения Кръст за храброст. По-късно на връщане от едно пътуване из Брезнишко тук  отсяда за почивка Цар Фердинанд. На 1 май 1923 г. тук се черкува и участва в освещаването на втория етаж на основното училище в Сливница и Негово Величество Цар Борис III.

На 30 март 1998 г. храмът е посетен от тогавашния президент на република България Петър Стоянов, а през 2000 г. и от вицепрезидента Тодор Кавалджиев. В него са влизали и много гости – министри, генерали, наши и чужди духовници. Многократно е служил Българския Екзарх Стефан I. Тук е идвал и покойният патриарх Кирил, а през 1997 г. в храма служи и Негово Светейшество Българският Патриарх Максим. Имам данни че в църквата са служили повече от 30 високопоставени църковни служители – митрополити и епископи. Храм Свети свети Кирил и Методий е единствената обществена сграда оцеляла от преди  1900 г. Тя е най-голямото богатство на града ни.

Написано от Свещеноиконом Тодор Иванов