Без категория

Какво трябва да знаем за магиите

Какво трябва да знаем за магиите

„Пазете се, братя, да не ходите при
гадателите и демоните, нито да вярвате
на думите им, но да вярвате само в Бога,
Който знае всичко, и Той ще ви открие онова,
което трябва да знаете. “
–––––––––

Че съкровищата са в Божията ръка и
Той ги дава, комуто иска.
Че християните трябва да прибягват при Бога и
при светците, за да им открият, какво са загубили

–––––––––––-
Съкровищата, братя, и златото, и среброто са в
ръката на Бога и ги дава комуто иска, както е писано:
„среброто е Мое и златото е Мое, казва Господ Саваот“(Аг. 2:8). И Еклисиаст казва: „И ако на някой човек Бог е дал богатство и имот“(Екл. 5:18). Значи вие трябва да работите по Бога занаятите си. И в труда на ръцете ви, там се намира съкровището – и златото, и среброто.
По примера на оня разумен селянин, който когато умирал, рекъл на сина си, че има сред нивата си скрито съкровище, а синът му, копаейки дълбоко нивата и търсейки съкровището, с копаенето и добрия си труд човекът свършил успешно [работата по] нивата и така забогатял.
И ако е полезно за душата ви, Бог ще ви даде и съкровище и ще ви направи богати, без вие да търсите, понеже и Той ви заповядва да не искате такива неща от Него, но да търсите първо царството Му, а благата на земята и богатството, те ще ви се придадат без търсене: „първом търсете царството на Бога и Неговата правда и всичко това ще ви се придаде“ (Мат. 6:33).
Ако пък сте загубили животни или слуги, или други такива, не тичайте при магьосниците и демоните, за да ви ги открият; не, но прибягвайте към светците, слугите на Бога, и ги молете с вяра, и те ще ви ги открият, ако откриването им цели душевната ви полза, а най- вече прибягвайте към св. Теодор Тирон, който получи този дар изрядно от Бога – да открива скритите неща и затова го назовават явяващ.

Ако пък искате да научите и за други скрити неща, прибягвайте към Бога, знаещия тайните, и търсете да ви открие не какво ще ви се случи, или какво ще ви последва, защото тези неща са суетни и малко подхождащи, и не трябва да търсите такива работи от Бога, но да търсите първом да ви очисти чрез благодатта Си и чрез действената добродетел и след това да ви открие и чрез съзерцанието скритите причини на чувствените и мислените създания, причините на промисъла Му, на Неговия съд. Най- вече и изрядно търсете да ви открие каква е благата Му и благоприятна, и съвършена воля, за да се спасите, което е много по-високо, много по-необходимо и много по-полезно за вас.

Защо да многословя?

Пазете се, братя, да не ходите при гадателите и демоните, нито да вярвате на думите им, но да вярвате само в Бога, Който знае всичко, и Той ще ви открие онова, което трябва да знаете.
Тъй ви съветва Златоречивият: „Да не вярваме на ясновидци и прорицатели нито на мошеници, но, ей, на Бога, Който знае всичко ясно, Който има познание за всички неща, и така всичко, което трябва да се знае, ще узнаем“(Слово 8 върху посланието до Тимотея). Да кажа ли и повече?
Дори и ясновидците и демоните даказват истината, вие съвсем не им вярвайте.

Защо?
Защото когато им повярвате веднъж, те намират начин и заедно с истината смесват и лъжата и така ви мамят, и ви погубват. Тъй ви поръчва същият Златоуст: „Затова, разбира се, не вярвам, че демоните предсказват, защото мамят слушателите, затова и Павел им затвори устата, макар и да казваха истината, за да не би получавайки повод, [те] пак да смесят истината с лъжата и да заслужат доверие. Понеже [демоните] наистина казваха:“тези човеци са раби на Бога Всевишни, които ни възвестяват път за спасение“(Деян. 16:17). Като се ядоса на духа, той [св.Павел] му запрети и заповяда на прорицателния дух да излезе: „И все пак, какво лошо казваха…, но понеже мнозина от неопитните не знаят винаги да различават казаното от демоните, веднъж завинаги изключи да им се вярва… Така направи и Христос и демоните Му казват: „знаем Те Кой Си“(Лук. 4:34). [Той] им запрети с голяма сила, учейки ни да не се убеждаваме никак от демона, дори и ако ти казва нещо здраво, както наистина и научени нека не се убеждаваме от демона изцяло, но дори и да говори нещо вярно, нека избягаме от него и го отхвърлим. Защото е позволено здравите и спасителни догми да се научат с точност не от демоните, но от божественото Писание“ (Слово 2 за Пазаря).

св.Никодим Светогорец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *